maandag 7 februari 2011

Toerclub tocht door Zak van Zuid-Beveland

dinsdag 5 juni 2007 12:51 door Draver


Donderdagavond een rit gemaakt door de Zak van Zuid-Beveland, vertrek van ons kantoor te Vrijburg, zijn we via de half hoge brug naar Vlissingen-Oost gereden, bij Nieuwdorp zijn we het mooie gebied ingereden van Zuid-Beveland via dijkjes en slinger wegjes kwamen we in het heggengebied,dit staat er momenteel heel erg mooi bij, onderweg passeerde we ook regelmatig welen of wel brilletjes,Welen of wielen zijn over heel Zeeland verspreide stukjes verdronken land. Het zijn kolken, ontstaan na een dijkdoorbraak.




 Bij dijkherstel koos men meestal de weg van de minste weerstand, en legde men de nieuwe dijk buiten- of binnenom de kolk. Deze bleef daardoor bestaan als een aantrekkelijk landschapselement. Vooral de Zak van Zuid-Beveland is bezaaid met welen, die soms naast elkaar liggen als brillenglazen.
Aan de zuidkant van de Brilletjesdijk ten zuiden van de Valdijk vinden we er dan ook enkele die, jawel, de Brilletjes heten. Ze liggen in de in 1506 bedijkte Kruiningenpolder. De meest westelijke heeft de vorm van een knijpbrilletje, ten oosten en noordoosten hiervan liggen een kleine en een grotere weel.
Ook ten noordoosten van Heinkenszand vinden we ‘Brilletjes’, maar hier gaat het om één weel in de vorm van twee brillenglazen.


Er werd vandaag weer lekker doorgereden we waren met 12 man en 1 gastrenner, die na verloop van de rit weer als einselganger is doorgereden, vandaag op de terugweg ook nog wat technische problemen met een fiets, crankstel kwam los eerst geprobeerd om het geheel met de hand vast te draaien, wat uiteraard niet lukte, in Vlissingen-Oost de werkplaats van Prorail bezocht voor wat gereedschap, maar dat ziet er toch wat anders uit dan het gereedschap voor de fiets, gelukkig kwam er een busje langst van een collega van Ronnie die heeft het geheel terug in Vlissingen bezorgd, wij zijn met tweeën via Middelburg-Zuid door de stad terug gereden naar het noorden van Middelburg, vandaag bijna 80 km op te teller met een wind van 3/4 N/O.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten