dinsdag 8 februari 2011

Tocht Veersemeer via Kats en Goes

dinsdag 12 juni 2007 9:34 door Draver


Maandagavond Toerclub Vrijburg even een discussie waar gaan we heen, Hans neemt het initiatief, richting Middelburg, via de westzijde rijden we via de Zandvoordseweg richting Serooskerke, via het fietspad van de N57 gaan we naar Vrouwenpolder, naar het mooie fiets eiland Noord-Beveland langs de inlagen boven Wissekerke gaan we door Colijnsplaat weer richting Kats. 
Het dorp Kats, in het zuidoosten van Noord-Beveland, dateert uit 1598. Er heeft al eens eerder een Kats bestaan. In een middeleeuwse oorkonde wordt het genoemd als Suburchdike. Er zouden dus banden bestaan hebben tussen Kats en Souburg. Historici gaan ervan uit dat de kerk van Kats inderdaad afhankelijk was van die van Souburg, die toendertijd zeer belangrijk was. Het is aannemelijk dat deze kerkelijke afhankelijkheid ook economische afhankelijkheid betekende.
Het middelburgse Kats was een welvarend dorp, met een drukbezochte haven. In 1530 ging dit Kats echter door stormvloeden verloren. Het nieuwe Kats is planmatig ontwikkeld, met een Voorstraat beginnend bij de oprit van de vroegere haven en uitlopen op de kerk.
De plaatsnaam Kats is vermoedelijk een voortzetting van de familienaam Kats, in een oorkonde uit 1209 vermeld als Caths. Blijkbaar was het geslacht Caths in de middeleeuwen eigenaar van de plaats. Daarna gaan we via binnendijksewegen naar de brug bij Katseveer, hier volgen we een andere route, we gaan nu richting Goes, via de provincialenweg gaan we via 's-Heer Abtskerke naar 's-Heer Arendskerke hier gaan we over de dorpsdijk richting Heinkenszand, via allerlei omzwervingen komen we weer in Vlissingen-oost terecht,dit betekent dat ik terug moet rijden vanaf Middelburg-Zuid door de stad richting de noordzijde van Middelburg, vanavond een lange avond 3 uur onderweg en 89 km op de teller, we waren met 10 man, vanavond erg laat thuis 21.15 !
p.s. opmerking Ronnie:
Clubgenoten,
Eindelijk vanavond eens iets langer gefietst.
Schitterend toch.
Van deze avonden moeten we profiteren, want het is licht tot 22:00 uur.
Over een tweetal maanden is het al weer gebeurd, moeten we ons weer haasten om voor het donker binnen te zijn.
Dus nu lekker lang fietsen.
Moeten we natuurlijk wel gefaseerd doen, dus a.s. donderdag tot 21:15 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten