woensdag 23 februari 2011

Ictus Ensemble Zeeland Nazomer Festival

zaterdag 1 september 2007 10:09 door Draver
 

Vrijdagavond naar het Zeeland Nazomer Festival geweest op het Abdij te Middelburg een geweldige plek voor een muziek festival, met een geweldige sfeer, dit jaar een heel mooi podium, met een doorzichtige achterzijde waardoor het Abdijgebouw zichtbaar was en met vooral door de verlichtingseffecten werden de gebouwen in een juiste sfeer gebracht. V
 
Vanavond een voor mij onbekende groep uit Brussel, maar de recensies waren heel goed,het begon gelijk al heel indrukwekkend met een mooie vertolking door Kris Dana van Tom Waits en verder perfect begeleid door Belgie's meest avontuurlijke ensemble Ictus Ensemble, verder veel zeemanssongs van Waits met een koppeling naar de moderne opera's van Kurt Weill.
 
Deze Joodse componist kan je tegelijk als verwant en tegenpool van de Amerikaanse blueszanger beschouwen. Zeker is dat de twee genieën allebei beschikten over eenzelfde melodisch genie, eenzelfde gevoel voor verontrustende afwijkingen van harmonie en eenzelfde hang naar de hoofdthema's van de populaire zang: revolte, dronkenschap en liefdesverdriet.
 
Tom Waits heeft op zijn indrukwekkende palmares ook twee opera’s staan, waaruit Ictus een aantal concertaria’s uitkoos. Ictus Ensemble lokte rock- en blueszanger Kris Dane uit tot een messcherpe vertolking van de songs van Waits. Geruggensteund door een ontketend Ictus Ensemble, gaat Dane in dialoog met de sopraan Judith Vindevogel.
 
Wederom weer een heel goede keus van het Zeeland Nazomer Festival, het wordt nog een drukke week met wat het programma boekje aangeeft, ben benieuwd of er nog meer verrassingen van deze kwaliteit zullen optreden.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten