zaterdag 5 februari 2011

Fietstocht rond Veersemeer via Kats

zondag 13 mei 2007 21:47 door draver

Zondagmorgen maar vroeg op mijn Colnago gestapt, de verwachting was dat er in de loop van de morgen wat regen zou gaan vallen, vanmorgen heerlijk fietsweertje wind van 2/3 uit het oosten en een temperatuur van een graad of 15, vanmorgen maar eerst windje tegen richting het oosten via Veere over de sluizen onder langst Arnemuiden richting vliegveld Midden-Zeeland,via het fietspad tussen het inmiddels hoog staande wuivende gras, en in de struiken goed hoorbaar verschillende Nachtegalen die volop aan het zingen waren wat een mooi zuiver geluid, een van de mooiste zangvogels van het korte voorjaar, via de Middelplaten naar Wolphaartsdijk via de brug en sluizen naar Noord-Beveland, via mooie dijkjes door Kats naar de noordzijde van het eiland, hier zijn ze volop bezig met het vernieuwen van de windmolens, er komen hier ook van die grote zoals op Neeltje Jans met een vermogen per windmolen van 3 megawatt.

Zeelandbrug

Een voorbeeld van het vervangen van relatief kleine voor veel grotere windmolens is momenteel te zien aan de voet van de Zeelandbrug bij Kats. Daar worden drie windmolens gebouwd die samen negen keer zoveel vermogen hebben als de vier molens die er stonden. Vereniging Zeeuwind is met de Noord-Bevelandse landbouwcoöperatie Camperwind de opdrachtgever voor het project.

De bestaande vier windmolens van elk 250 kilowatt zijn in 1994 gebouwd en economisch afgeschreven. Het is de beurt aan een nieuwe generatie windmolens van de Deense fabrikant Vestas, de Vestas 90. Deze molens hebben een vermogen van elk drie megawatt. Om die capaciteit te kunnen halen, worden ze aanzienlijk hoger. De ashoogte komt op tachtig meter (tegen dertig bij de huidige vier), de rotorbladen zijn 45 meter (nu 13,8). De nieuwe molens worden al met al dus 125 meter hoog.


In de omgeving van Colijnsplaat voelde ik de eerste regendruppels, het viel gelukkig mee pas op Walcheren begon het aardig door te regenen, het was net niet nodig om mijn regenjack aan te doen.
De benen voelde redelijk lekker tempo alleen, morgenavond weer met Toerclub Vrijburg op pad.
Voor a.s.zaterdag staat de gezamenlijke tocht van onze Toerclub op het programma in Tongeren België, Memorial Frans Schoubben een tocht door de Ardennen over 155 km met als keerpunt de La Redoute.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten