zaterdag 5 februari 2011

Memoirial Frans Schoubben Tongeren

zondag 20 mei 2007 21:40 door Draver


Zaterdag 19 mei was de gezamenlijk tocht die we hadden afgesproken in de najaarsvergadering om naar Tongeren België te gaan om de Memorial Frans Schoubben te rijden het grootste gedeelte speelde zich af in de Ardennen. We zijn om 06.30 uur vertrokken met drie busjes, de vrijdagavond hadden we de fietsen al gebracht, de reis naar Tongeren verliep voorspoedig om half negen stonden we al in de Ambiorix-kazerne, hier was het secretariaat en de start gevestigd .

We waren niet de eerste op het grote parkeerterrein het stond al aardig vol, we waren met 18 man van onze toerclub, eerst omkleden bij de busjes en daarna op de fiets naar het secretariaat, inschrijfgeld 5 euro geen geld, de afstanden waren voor ons 100 of 157 km bij de laatste zat de beklimming van de Cote de La Redoute in het parcours.


De start was aan de buitenrand van Tongeren we gingen met een gesloten groep van 18 man naar onze eerste beklimming Le Vau 1,5 km van 6 % ik wist niet dat deze al meetelde. Daarna eerst de drukke wegen rond Luik gepasseerd om naar de tweede beklimming te gaan deze liep lekker om te beginnen, de Richelle 2 km van 7% , verder in het parcours de volgende beklimmingen Montroux 1,5 km van 6% daarna de Charneux 4 km van 6 %, hierna kwamen we op een industrieterrein bij de eerste bevoorrading van alles te krijgen je hoefde beslist zelf niets mee te nemen.

Alleen werd het weer hier snel slechter we waren vertrokken met een zonnetje maar het werd in dit gedeelte al snel bewolkt en het ging zelfs licht regenen , en dus gelijk wat kouder, hier sloeg bij mij ook de twijfel toe of ik wel voor de 157 km zou gaan, we moesten hier ook snel beslissen want na Herve was de splitsing voor de 100-157 km, gelukkig snel toen we vertrokken na de bevoorrading werd het droog, dus op na de Transenster een lange beklimming van 5 km met een gemiddelde stijging van 7 %, op naar Banneux hier is het begin van een heerlijke lange afdaling over brede wegen richting Remouchamps.

Plots duikt het viaduct op van de autosnelweg en dan weet je het wel, dit betekent dat we snel de scherprechter van de dag tegen komen Cote de la Radoute eerst een stukje door Remouchamps  en dan onder het viaduct begint de beklimming van 2 km gemiddelde stijging van 10% met twee stukjes van 18 en 20 %, maar we zijn weer allemaal boven gekomen.



Op mijn overzicht van mijn HS meter op de PC hebben we deze beklimming tussen de 9 en 10 minuten beklommen, daarna weer vrij snel de volgende beklimming Cornemont 1,5 km van 5%, op de doorgaande weg naar Beaufays kregen we de tweede bevoorrading weer van alles te krijgen, een korte stop en weer snel verder naar weer een pittige en lange beklimming de Foret over 5,5 km met een stijging van gem..7,5 %, het weer werd ook steeds  beter zo nu en dan kwam het zonnetje weer te voorschijn we krijgen nu in volgorde wat kortere beklimmingen maar ze wegen tegen het einde toch behoorlijk zwaar.

De Soumage 1,4 km van 7,5 %, Xhavee 1,5 km van 6 % en de Oupeye 1,5 km van 5 % we gaan aan het laatste gedeelte beginnen maar je bent niet in België geweest of je moet ook nog een stuk kasseien verteren we zitten hier weer vlak bij Maastricht een bekent stukje dit gedeelte zat voorheen ook in  Limburgs Mooiste en in de Amstel Cold Race, hier na de beklimming van St.Pierre 1,4 km van 6,5 % in een bocht van deze beklimming was de laatste bevoorrading nog wat meer zoetigheid in de vorm van Turksfruit.

Ik begon zo nu en dan al aan de heerlijke friet te denken die we na afloop in Tongeren zouden gaan nuttigen nog 18 km via de laatste beklimming van de dag de Rocklenge 2,5 km van 6 % ging het met het windje tegen over het golvend landschap naar de Ambiorix kazerne in Tongeren.

We waren in iets meer dan 6 uur terug in Tongeren, een heerlijke fietsdag in een mooi gebied, alleen een groot gedeelte van de wegen zijn toch wel gevaarlijk met al die putten en scheuren het was opletten geblazen, na afloop in de kazerne heerlijk gedoucht, en uiteraard van de penningmeester van de Tourclub een heerlijke Belgische pint.

Nu kwam het toetje van onze dagtocht onze Anton had een heerlijk gastronomisch diner besteld bij een etablissement aan de Markt te Tongeren waar we allen van genoten hebben, tegen 8 uur zijn we vertrokken richting Zeeland, ik was om10 uur weer heel thuis, het bestuur had deze dag voortreffelijk georganiseerd.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten