dinsdag 8 februari 2011

Looptraining Schellach- Moeraswespenorchis

 donderdag 14 juni 2007 9:16 door Draver


Woensdag maar weer eens een looptraining ingelast, goed weer met zonnetje en  21 graden een windje van 3 west, het rondje via de Brigdamseweg, Goldsteinseweg langs de boomkweker Koole en de Kaasboerderij van Kwekkeboom naar de Schellach, via de doorsteek van de van 't Hofweg naar de Kruisweg, via een stukje van de Veerseweg terug in de Goldsteinseweg naar de Prooyenseweg via het van Beesdpad zijn we weer terug thuis, vandaag ongeveer 9 km gelopen,vandaag lekker gelopen, het was druk in de Schellach met lopers en skeelers. 
Vandaag ook een bijzonder waarneming aan de rand van de vijver, er stonden al een paar jaar Rietorchideeën, en nu tot onze verbazing stonden er zeker 4 Moerraswespenorchideeën bij, leuk zeer bijzonder, dus ze staan niet alleen op de Schotman Ruiterplaat, maar het is ook mogelijk als je de tuin op een natuurvriendelijk manier onderhoud.
Kenmerken Plant relatief fors, maar slank, 15 tot 50 cm hoog, met een rechte, in het bovenste deel sterk behaarde en meestal paars aangelopen stengel. Bladeren in het onderste deel van de stengel geconcentreerd, de onderste eirond tot eirond-lancetvormig, de bovenste smal en vrij spits. Bloeiwijze los- en rijkbloemig. Bloemen relatief groot, zachtroze tot witachtig, hangend; sepalen langwerpig-driehoekig, aan de buitenzijde geliggroen, aan de binnenzijde min of meer donkerpaars of geelachtig en rood of violet geaderd; petalen eirond met paarse nerven; lip uit twee delen bestaand, het bovenste deel (hypochilium) donkergeel tot roodachtig, schuitvormig met opstaande zijlobben en paarse aderen; het onderste deel (epichilium) meestal wit, aan de basis met twee gele plooien.
Bloeitijd Van eind juni tot eind juli, op de waddeneilanden soms nog wel tot begin augustus.
Biotoop Op vochtige tot natte, onbemeste, voedselarme plaatsen, bij voorkeur in de volle zon. Behalve in duinvalleien ook in mindere mate in klei- en leemputten. In het rivierengebied soms talrijk in kleiputten en zandafgravingen. Nieuwe, maar waarschijnlijk tijdelijke standplaatsen, heeft zij gekregen op terreinen waar kalkrijk zand is opgespoten, zoals op braakliggende industrieterreinen.
Verspreiding Voornamelijk in het kustgebied, met name op de waddeneilanden en in het deltagebied. In het binnenland zeer zeldzaam, daar in de meeste trilvenen en in bijna alle blauwgraslanden verdwenen.
Bijzonderheden Ondergronds heeft de Moeraswespenorchis wortelstokken, die zich regelmatig vertakken, waardoor de soort grote klonen vormen kan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten