vrijdag 4 maart 2011

Les Tisserands Abdij Middelburg Zeeland Nazomer Festival

maandag 3 september 2007 13:17 door Draver

 
Ik kon het niet laten om ook zondagavond nog even naar het Abdij plein te gaan, er zijn altijd verrassingen en daar heb je dan later spijt van, er werd zondagavond het  muziekprogramma Les Tisserands gespeeld door een samenwerking  van drie topformaties Zefiro Torna, Amorroma en Traces, de muziek die gespleed werd is een mix van folk, oude muziek en jazz. Voor mij was het geheel nieuw, maar heb wel genoten van Les Tisserands.
 
Les Tisserands
 
"Les Tisserands" is een gezamenlijk project van de traditionele muziekgroep Amorroma, het historische muziekensemble Zefiro Torna en jazzsaxofonist en fluitist Philippe Laloy (Traces, Tricycle).
 
Zij ontmoeten elkaar in een programma doordrongen van de geest van het katharisme. De katharen vormden in de 12de en 13e eeuw een belangrijke spirituele beweging die wars van alle dogma's hoge menselijke waarden als soberheid, en noblesse de coeur nastreefden. In Vlaanderen werden ze ook wel 'phiphles' (fluitspelers ?) genoemd en in Frankrijk 'parfaits', 'bonhommes' of 'tisserands' (wevers). Ze werden door de Inquisitie vervolgd en finaal ten val gebracht in de Zuid-Franse Pyreneeënstad Montségur. Het katharisme floreerde in Occitanië, de streek waar op datzelfde moment het troubadoursrepertoire tot ontwikkeling kwam.
 
Verschillende poëtische teksten van figuren als Marcabrun, Bernard de Ventadour en Raymond de Miraval leunen aan bij de ideeën en handelingen van de katharen en getuigen van een grote vrijheidszin. Naast de middeleeuwse teksten en melodieën vormen ook de melodieën van Jowan Merckx - contrafacten die herinneringen oproepen aan vroeger tijden en aan diverse Europese en Oosterse culturen- een inspiratiebron voor het programma.
 
De arrangementen van deze melodieën vallen op door hun gevarieerde textuur en kleurenrijkdom. De dualiteit in de kathaarse doctrine gebaseerd op de tegenstelling tussen goed en kwaad, uit zich in een veelheid aan contrasten. Complexe polyfonie staat tegenover de eenvoud van een eenstemmige melodie, exalterende dansmuziek tegenover verhalende ballades, de sterke, donkere en snijdende klanken van de doedelzak, contrabas, viola da gamba en bouzouki tegenover de zachte instrumenten als luit, harp, vedel en fluiten.
 
De improvisaties op sopraansax, de vrouwelijke stem en de poëzie van de Troubadours voeren een meeslepende dialoog. Amorroma Amorroma (folk) zijn:
  • Jowan Merckx : fluiten, doedelzak en composities
  • Rheidun Schlesinger : keltische harp
  • Bert Van Reeth : bouzouki.
Voor de middeleeuwse Katharen waren Amor (liefde) en Roma (macht) tegengestelden. Door deze twee woorden in hun groepsnaam samen te voegen tot het palindroom "Amorroma" willen de muzikanten een spanningsveld creëren waarbinnen ze hun muziek situeren. Hun muziek die geworteld is in Franse, Balkan-, Zweedse, Bretoense, Galicische, Ierse en andere tradities. Zefiro Torna Zefiro Torna (oude muziek) zijn:
  • Els Van Laethem : zang, composities
  • Liam Fennelly : vedel, viola da gamba
  • Jurgen De bruyn : luit
Het Vlaamse vocaal-instrumentaal ensemble Zefiro Torna werd opgericht in 1996. Zefito Torna bestaat uit musici die hun sporen verdienden bij gezelschappen als het Huelgas Ensemble, het Collegium Vocale, de Capilla Flamenca en Het Muziek Lod. Zefiro Torna brengt het culturele erfgoed op unieke wijze terug tot leven vertrekkende vanuit een diep respect voor het verleden. Authenticiteit wordt gecombineerd met creativiteit. In hun programma's verwerken ze literatuur, theater, hedendaagse of etnische muziek.
 
Deze zijn nu eens thematisch dan weer sterk conceptueel of experimenteel en getuigen steeds van een intense bezieling. Traces Traces (jazz) zijn
  • Philippe Laloy : sopraansax
  • Vincent Noiret : contrabas
Al sinds 2001 experimenteert Traces met composities die zich situeren in het grensgebied tussen traditionele muziek en jazz, de essentie van deze muziekstijlen behoudend, namelijk harmonie. Het repertoire van de groep balanceert tussen eigen composities en nieuw geschreven arrangementen voor Europese traditionals, waarbij vrije interpretatie en improvisatie een belangrijke rol spelen.
 
De oriëntaalse invloeden in de muziek van Traces laten ons binnen in een muzikaal universum met sterke melodieën en meeslepende ritmes.
Gerelateerde info uit de Muziekcentrumdatabank Les Tisserands
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten