maandag 28 maart 2011

Zita Swoon - Onnavolgbaar op het Abdijplein

zondag 9 september 2007 20:31 door draver
 
De laatste avond van het Zeeland Nazomer Festival op het Abdijplein staat Zita Swoon op het programma, met een verassende opstelling op een podium wat midden op het plein staat, heel sfeervol je kan de groep van alle zijde zien en bewonderen, een heel goede opkomst van het publiek.

Zita Swoon optredens zijn altijd meer dan "gewoon" concerten.
De groep lijkt te zweven boven een vruchtbaar landschap, waar platen, films, visuele kunsten, theater, dans en literaire zaken groeien en bloeien.


Vooral door de hypnotiserende verschijning van podiumdier Stef Kamil Carlens (ex dEUS), die op het album BIG CITY twee van zijn persoonlijke helden eert (Bob Dylan en Morphine's Mark Sandman - zoals hij eerder al Jeff Buckley met Song For A Dead Singer van een prachtig standbeeld voorzag) worden optredens bijna trips, waarin we als toeschouwer worden meegenomen naar de meest veelzijdige muzikale en theatrale uitersten!

Een heel gevarieerd repertoire zoals de drie Franstalige songs en bluesnummers met mooie pianolijnen Maar overall zijn eigenlijk alle songs subtiel, gebalanceerd, swingend, sprankelend en eigen. We horen ook nog Frans in het sensuele Humble en op L'Opaque Paradis, het orgelpunt van ‘Big City'. Het nummer wordt telkens opnieuw op gang getrokken, en Eva en Kapinga tillen het met hun engelenzang naar ongekende hoogtes.

Er waren momenten op het Abdijplein dat je een speld kon horen vallen, in delen van hun stille nummers. Verder ben ik de meeste titels die hij speelde nagenoeg vergeten, een kan ik mij ook nog herinneren het nummer Jintro and the Great Luna wat zeer akoestisch was,om 22.30 uur gaf hij aan dat ze nog 15 minuten mochten spelen maar de toegift duurde tot over 23.00 uur,verder was het een geweldige afsluiting van het Festival.

In combinatie met de sprookjesachtige omgeving van het Abdijplein is dit optreden een happening van de eerste orde geworden en een van de hoogte punten. Er was weer veel kwaliteit op het Zeeland Nazomer Festival, ga zo door met de programmering.




 

Delta Nazomertoertocht 180 km 2007

zondag 9 september 2007 11:15 door draver
 
Zaterdagmorgen vroeg uit bed, het ging moeilijk vanmorgen, gisteravond wat te lang op het Abdijplein gebleven na het concert van A Balladeer, maar geen gezeur, vandaag staat de tocht door Midden en Noord Zeeland op het programma over 180 km, de start was dit jaar voor het eerst in Kamperland vanuit de vestiging van Zeelandnet, een goede locatie met een uitstekende accommodatie, er hadden voor de 180 km toertocht ongeveer 175 personen ingeschreven.

Wij zijn ongeveer om 08.15 uur gestart met onze Toerclub Vrijburg de route ging via de Stormvloedkering, hier helaas al een ongeval in een groep die eerder dan ons was gestart bij het oprijden van de kering een valpartij een vrouwelijk deelnemer was het slachtoffer naar later bleek een kwetsuur aan het schouderblad, het was opletten op het eerste gedeelte van de kering.

Ze zijn daar momenteel de roosters aan het vervangen en over de putten liggen nu zware metalen platen, in onze groep daardoor ook een pechgeval zelfs de buitenband was helemaal gescheurd door deze platen, echt niet fiets vriendelijk, dit zou op een autoweg niet gebeuren, dus het begon al met een behoorlijke vertraging gelukkig kwam Ronald Mathijsse van Endura Sport snel met de materiaal wagen.

Verder richting Renesse,Scharendijke,Sirjansland, hier ook weer een naar ongeval in een groep die ons al eerder passeerde op de kering, toen wij pech hadden een behoorlijke valpartij in de kop van de groep, ongeveer 10 man zijn met elkaar in aanraking gekomen en gevallen, waarvan er een toch wel vrij ernstig op zijn rug terecht kwam, gelukkig was de ambulance snel ter plaatse.

Verder via Bruinisse en de Grevelingendam richting de Krammersluizen hier een serieuze beklimming hier komen we via een mooi natuurgebied de Slikken van Heen en Rammegors op St.Philipsland, daarna naar de eerste bevoorrading bij aannemersbedrijf Duura Vermeer aan de Coentjesweg te Oud-Vossemeer.

Hier kregen we een heerlijk lunchpakket aangeboden we hadden nu ongeveer 75 km gereden,vrij snel dat wij weer vertrokken waren bij Duura Vermeer een tweede lekke band een klapper, daarna via Tholen gingen we richting de Oesterdam onderweg in een stukje natuurgebied zagen we nog een paar Zilverreigers, dus ook zo nu en dan een stukje natuurbeleving.

Hier viel het redelijk mee met de wind, daarna via de weg langs het Schelde Rijnkanaal zijn we naar de zuidzijde van Zuid-Beveland gereden hier kregen we wind tegen,via Bath en bijna via alle zeedijken die hier aanwezig waren zijn we via Waarde en Kruiningen over de Vlakebrug naar onze tweede verzorgingspost gereden Motel de Caisson te Biezelingen.

Hier een heerlijke cola en even een sanitaire stop we zaten hier ongeveer op 125 km, snel verder anders worden de spierenstijf, via een mooie slinger door de Zak van Zuid-Beveland gaan we via Heinkenszand en Wolphaartsdijk richting Noord-Beveland, hier wordt het onrustig in de groep de snelheid gaat omhoog maar iedereen wordt tot de orde geroepen samen uit samen thuis, met nog een extra lus over de Goudplaat om de finish te bereiken, netto zijn we 5 uur en 24 minuten onderweg geweest, mijn teller gaf 178 km aan met een gemiddelde van 33.4.

Na aankomst in Kamperland eerst de fiets in de auto, en een heerlijk douche genomen, en om daarna in de studio van Zeelandnet het vocht weer aan te vullen, daarna nog een heerlijk lopend chinees buffet, wat weer uitstekend geregeld is door Mieke de Steur complimenten voor deze dag, ook een mooie route uitgezet door Matt Baardman, alleen jammer dat het mooiste gedeelte van Zeeland Walcheren niet opgenomen was in het parcours, maar hij had een goede reden het was later op de dag te druk over op de smalle fietspaden te rijden met grote groepen.

Hier nog een aanvulling van Ronnie:

Clubgenoten, Na de fantatische rit te Kamperland hierbij weer alle bijgewerkte overzichten.
Het was in Kamperland in ieder geval een schitterend evenement, jammer alleen dat -zoals Anton al terecht heeft verwoord- er slechts 13 leden aanwezig waren van de 23 leden die de "Vrijburgse" groepering telt. Maar goed: We zullen maar denken dat het er om gaat wie er wel is en niet over diegenen die niet zijn verschenen. Ook de organisatie was perfect !!! Het was weer eens een niet te overtreffen fietsdag.
Ook een compliment aan de koprijders, heel erg goed!!!
Vaak moet je, als je vanachter fietst, na een bocht "als een fietsgek" bijtrappen om weer enige aansluiting te bewerkstelligen.
Dit was deze dag totaal niet het geval, er werd goed rekening gehouden met ieder zijn niveau en er werd geluisterd wanneer iemand aangaf dat het iets minder moest qua snelheid.
Ook heb ik begrepen (zelf heb ik geen teller) dat er toch nog een hoog gemiddelde was gescoord, een teken dat een ieder goed getraind was om deze tocht aan te vangen.
Ook werd er zodanig gefietst -qua snelheid- dat we "veilig" hebben gekoerst, niemand moest boven zijn macht fietsen, zodat onveilige situaties door vermoeidheid uitbleven.
Ik heb hierbij alle bijlagen nog eens bijgesloten.
Ik heb deze E-mail pas nu verzonden, want voor de insiders, ik moest eerst met de gedrogeerde coureur Simon M. over de Veerse Dam geraken.
Morgen (maandag) gaan we weer uitfietsen, jammergenoeg zit het seizoen er weer binnenkort op, voor wat de avonduren betreft.
Nogmaals chapeau voor ieders inzet op zaterdag 8 september in alle opzichten!!!!!!!!!!!! Sportgroetend.




 

vrijdag 18 maart 2011

A Balladeer op het Abdijplein Middelburg


zaterdag 8 september 2007 19:54 door Draver
Vrijdagavond eindelijk eens een heerlijke nazomeravond, dat geeft gelijk een betere sfeer al zal het ook wel komen door het jeugdige publiek wat vanavond goed aanwezig was voor het concert van a balladeer.

Ik had verwacht dat alle stoeltjes opgeruimd zouden zijn,maar je kon tijdens dit concert gewoon gaan zitten of staan, de zanger Marinus de Goederen gaf het zelf ook al even aan een zittend luisterconcert, verder voor mij een heerlijke muziek avond met als toppers  Sirens en Swim with Sam, en verder geweldige gitaar solo's van gitarist Erik Meereboer.

Een leuke afwisseling tijdens het Zeeland Nazomer Festival.
 

              

C64 Orchestra Abdijplein Middelburg

vrijdag 7 september 2007 9:34 door Draver
 
 
Donderdagavond toch maar naar het Abdijplein geweest een klassiek orkest speelt Commandore 64 game muziek, tenslotte is ook bij mij de computer begonnen met de Commandore 64 , ik denk half de jaren 80, ik was toch wel benieuwd ,het geheel zou begeleid worden door videoanimaties. 

De Commodore 64 staat de laatste jaren weer volop in de belangstelling, niet alleen als retro-spelcomputer maar ook als instrument in de dance-scene (denk alleen al aan het hitje van Bastian - You've got my love uit 2001). Voor de productie C64 Orchestra heeft productiehuis ON twee van de beroemdste C64-componisten uit de jaren '80 benaderd: Rob Hubbard en Jeroen Tel.

Met het Commodore 64 (C64) Orchestra is een lang gekoesterde droom van deze componisten uitgekomen. De muziek die zij in de jaren tachtig componeerden voor de razend populaire C64 games is nu te horen zonder de beperkingen van de microchip.

Twaalf leden van het Ricciotti ensemble hebben onder leiding van dirigent Bas Wiegers en onder toeziend oog van de twee componisten deze uitdaging aangenomen. Twaalf leden van het Amsterdamse Ricciotti Ensemble brengen onder leiding van dirigent Bas Wiegers dé gamemuziek van de jaren 80 live op het podium. Dit optreden van het C64 Orchestra wordt begeleidt door de speciaal gemaakte videoanimaties van the C-men, gebaseerd op de originele computerbeelden van de bij de nummers horende spellen.

De nummers die werden uitgevoerd door het Ricciotti Ensemble zijn:
Rob Hubbard: Delta, Commando,Monty on the Run, One Man And His Droid, the Master of Magic en International Karate.

Jeroen Tel: Cybernoid II, Hawkeye, Myth en Supremacy.   Toch ook genoten van deze klassieke avond, ook de videoanimaties brengen weer heel wat herinneringen op uit dat tijdperk van spelletje.

http://www.youtube.com/watch?v=-poagc6c7qQ

Fietstocht Zuid Beveland Walcheren

vrijdag 7 september 2007 9:23 door Draver
 
Donderdagmiddag een ritje gereden over Zuid-Beveland en Walcheren, ik moest eerst even iets afgeven in Vlissingen, de rit ging vandaag via het Jaagpad naar Vlissingen en daarna via Vlissingen-Oost naar de Quarluspolder, in de omgeving van de Jonkerfransweg is de fruitoogst al weer in volle gang.

Het is er aardig druk bij de fruitteeltbedrijven, daarna een lus gemaakt via Lewedorp en via vliegveld Middel-Zeeland weer naar de omgeving van het Veersemeer via de sluizen van Veere en daarna nog een lus gereden over de Veersegatdam terug over de boven zijde van de dam met mooie vergezichten over het Veersemeer en de Noordzee, via de Polredijk terug naar Middelburg een rondje van 67 km.

Vandaag bewolkt met zo nu en dan een beetje mot regen, maar dat viel allemaal wel mee.

zaterdag 5 maart 2011

Mulisch op het Abdijplein

donderdag 6 september 2007 9:35 door Draver

Geen Mulisch zelf op het Abdijplein, maar wel een poëzie vertaald door popsongs, bezongen door zes rockdiva's het gedicht uit de bundel Egyptisch:
Verslag van de uitgezonden bode?

Achter duinen zag ik ijzer
In een geul door zand stromen
Toen ik bij de brug kwam. Maar eerst
Zocht ik de bron van het ijzer.
Toen ik de bron van het ijzer
Gevonden had, keerde ik terug
Naar de rivier. Ik verdwaalde
In het ijzer onder de brug
Aan het water. Gekruiste balken,
Klinknagels dreven het zweet
Uit mijn gezicht. Ik ging terug
Naar de bron van het ijzer,
Niet bang voor het ijzer, bang
voor de brug.

Het optreden begon deze avond volgens mij door wat problemen met de techniek een half uur later, voor een goed bezet Abdijplein, als eerste was Roos Rebergen ( band Roosbeef )zij had een zeer attente opmerking wat had ze in Middelburg verwacht een party tent om op te treden, verder had ze een heel leuke eigen versie op het gedicht gemaakt uit haar jeugd over de ijzeren beugel, verder ook nog twee eigen nummers.



Daarna voor mij wat onbekende zangeressen Pien Feith, Lea Kliphuis en Anneke van Giersbergen (voorheen zangeres van de band The Gathering).
Daar en als vijfde Ellen ten Damme samen met haar gitarist Robin Berlijn met een zeer mooie vertolking van het gedicht, en als afsluiting een bijzondere uitvoering van Plattgeliebt perfect gezongen en uitgevoerd zeer geslaagd voor deze avond.

En als afsluiting Mieke Stemerdink van voorheen de Gigantjes maar nu begeleid door de ex Wild Romance Band, Mieke was gekleed in de stijl van Nina Hage, muziek gaat ook wel die richting uit,met een stevig rocknummer werd deze avond door Mieke afgesloten.

Jef Neve Trio op het Abdijplein

woensdag 5 september 2007 10:07 door Draver

Wat een klasse Jef Neve, dinsdagavond op het Abdijplein te Middelburg, weer een grandioos concert en wel helemaal voor niks dankzij de subsidie gevers en sponsoren, ik heb genoten al ben ik geen Jazz kenner, maar zoals dit trio de moderne Jazz vertolkte daar kreeg ik zelfs kippenvel van , wat Jef allemaal uit de Vleugel haalde is niet te beschrijven, we kregen een toegift die 20 minuten duurde, geweldig wat een avond, onbegrijpelijk dat er niet meer dan ongeveer 250 bezoekers waren, helaas, ik heb het gelukkig niet gemist.
Mogelijk moet de organisatie van het Zeeland Nazomer Festival is nadenken om de ruimte wat te verkleinen, er staan ook veel te veel stoelen op het plein, minder stoelen en het publiek wat meer bij het podium positioneren,en ik blijf het irritant vinden het geluid vanuit de omgeving van de Kloostergangen, verder weer een goede keus van de organisatie.

Looptraining Schellach

woensdag 5 september 2007 9:22 door Draver

Dinsdag maar weer eens een looptraining ingelast, het is niet zo'n aantrekkelijk weer voor de racefiets, het rondje gelopen door de Schellach met de volgende route,Brigdamseweg-Goldsteinseweg,van 't Hofweg, Kruisweg, Veerseweg, Goldsteinseweg, en via de Prooyenseweg weer terug naar de thuisbasis.
Een heerlijk rondje redelijk beschut met een paar littekens veroorzaakt door de aanleg van de N57, zal straks alleen maar erger worden, in ons mooie gebied van de Schellach.

vrijdag 4 maart 2011

Dez Mona

dinsdag 4 september 2007 13:29 door Draver

Na het trainen toch nog even naar het Abdij naar het concert van Dez Mona, een band rond bassist Nicolas Rombouts en zanger Gregory Frateur, het was koud vanavond op het Abdij.
Deze avond geen echte Nazomer sfeer het was bij het begin redelijk bezet, maar dat werd tijdens het concert steeds minder, erg hinderlijk om tijdens het spelen weg te lopen, ik vindt het zelfs gênant tegen over de band.
Wat ik ook erg hinderlijk vindt tijdens het spelen op het podium, dat er bij de Kloostergangen waar het café is gevestigd nog al erg luidruchtig wordt gelachen en gepraat, deze ervaring had ik vorig jaar ook al.
Nu wat over het concert van Dez Mona, zeer sublieme muzikanten, vooral de bassist en de accordeonist en niet vergeten de zanger Gregory Frateur met zijn speciale weergaloze stem, die soms moest denken dat hij levend gevild werd,en als toegift voor het toen nog aanwezige publiek klasse , een nummer van Nina Simone een zeer goede vertolking, een heel geweldige fantastische show.

http://www.dezmona.com/

Toerclub Vrijburg

dinsdag 4 september 2007 10:17 door Draver
 

Maandagavond weer het rondje Wolphaartsdijk gereden een redelijke opkomst 12 leden, vandaag in het nieuwe tenue gereden wat we van onze werkgever hebben gekregen.
 
Het is de bedoeling dat we a.s. zaterdag ook in de blauwe outfit de Delta Nazomertoertocht gaan rijden een rit over 180 km door een groot gedeelte van Zeeland, de start is in Kamperland bij Zeelandnet en vandaar gaan we naar Schouwen-Duiveland,Tholen,Zuid-Beveland en weer terug naar Kamperland, we doen dit jaar Walcheren niet aan om dat de startplaats is gewijzigd en het later op de dag te druk is op Walcheren, om met grote groepen over de fietspaden te rijden.
 
Gisteravond dus het rondje Wolphaartsdijk gereden het was onaangenaam weer krachtige wind uit het N/W 4 en de temperatuur was ook aan de lage kant 15 graden, toch nog 65 km gereden. 
 
 

Les Tisserands Abdij Middelburg Zeeland Nazomer Festival

maandag 3 september 2007 13:17 door Draver

 
Ik kon het niet laten om ook zondagavond nog even naar het Abdij plein te gaan, er zijn altijd verrassingen en daar heb je dan later spijt van, er werd zondagavond het  muziekprogramma Les Tisserands gespeeld door een samenwerking  van drie topformaties Zefiro Torna, Amorroma en Traces, de muziek die gespleed werd is een mix van folk, oude muziek en jazz. Voor mij was het geheel nieuw, maar heb wel genoten van Les Tisserands.
 
Les Tisserands
 
"Les Tisserands" is een gezamenlijk project van de traditionele muziekgroep Amorroma, het historische muziekensemble Zefiro Torna en jazzsaxofonist en fluitist Philippe Laloy (Traces, Tricycle).
 
Zij ontmoeten elkaar in een programma doordrongen van de geest van het katharisme. De katharen vormden in de 12de en 13e eeuw een belangrijke spirituele beweging die wars van alle dogma's hoge menselijke waarden als soberheid, en noblesse de coeur nastreefden. In Vlaanderen werden ze ook wel 'phiphles' (fluitspelers ?) genoemd en in Frankrijk 'parfaits', 'bonhommes' of 'tisserands' (wevers). Ze werden door de Inquisitie vervolgd en finaal ten val gebracht in de Zuid-Franse Pyreneeënstad Montségur. Het katharisme floreerde in Occitanië, de streek waar op datzelfde moment het troubadoursrepertoire tot ontwikkeling kwam.
 
Verschillende poëtische teksten van figuren als Marcabrun, Bernard de Ventadour en Raymond de Miraval leunen aan bij de ideeën en handelingen van de katharen en getuigen van een grote vrijheidszin. Naast de middeleeuwse teksten en melodieën vormen ook de melodieën van Jowan Merckx - contrafacten die herinneringen oproepen aan vroeger tijden en aan diverse Europese en Oosterse culturen- een inspiratiebron voor het programma.
 
De arrangementen van deze melodieën vallen op door hun gevarieerde textuur en kleurenrijkdom. De dualiteit in de kathaarse doctrine gebaseerd op de tegenstelling tussen goed en kwaad, uit zich in een veelheid aan contrasten. Complexe polyfonie staat tegenover de eenvoud van een eenstemmige melodie, exalterende dansmuziek tegenover verhalende ballades, de sterke, donkere en snijdende klanken van de doedelzak, contrabas, viola da gamba en bouzouki tegenover de zachte instrumenten als luit, harp, vedel en fluiten.
 
De improvisaties op sopraansax, de vrouwelijke stem en de poëzie van de Troubadours voeren een meeslepende dialoog. Amorroma Amorroma (folk) zijn:
  • Jowan Merckx : fluiten, doedelzak en composities
  • Rheidun Schlesinger : keltische harp
  • Bert Van Reeth : bouzouki.
Voor de middeleeuwse Katharen waren Amor (liefde) en Roma (macht) tegengestelden. Door deze twee woorden in hun groepsnaam samen te voegen tot het palindroom "Amorroma" willen de muzikanten een spanningsveld creëren waarbinnen ze hun muziek situeren. Hun muziek die geworteld is in Franse, Balkan-, Zweedse, Bretoense, Galicische, Ierse en andere tradities. Zefiro Torna Zefiro Torna (oude muziek) zijn:
  • Els Van Laethem : zang, composities
  • Liam Fennelly : vedel, viola da gamba
  • Jurgen De bruyn : luit
Het Vlaamse vocaal-instrumentaal ensemble Zefiro Torna werd opgericht in 1996. Zefito Torna bestaat uit musici die hun sporen verdienden bij gezelschappen als het Huelgas Ensemble, het Collegium Vocale, de Capilla Flamenca en Het Muziek Lod. Zefiro Torna brengt het culturele erfgoed op unieke wijze terug tot leven vertrekkende vanuit een diep respect voor het verleden. Authenticiteit wordt gecombineerd met creativiteit. In hun programma's verwerken ze literatuur, theater, hedendaagse of etnische muziek.
 
Deze zijn nu eens thematisch dan weer sterk conceptueel of experimenteel en getuigen steeds van een intense bezieling. Traces Traces (jazz) zijn
  • Philippe Laloy : sopraansax
  • Vincent Noiret : contrabas
Al sinds 2001 experimenteert Traces met composities die zich situeren in het grensgebied tussen traditionele muziek en jazz, de essentie van deze muziekstijlen behoudend, namelijk harmonie. Het repertoire van de groep balanceert tussen eigen composities en nieuw geschreven arrangementen voor Europese traditionals, waarbij vrije interpretatie en improvisatie een belangrijke rol spelen.
 
De oriëntaalse invloeden in de muziek van Traces laten ons binnen in een muzikaal universum met sterke melodieën en meeslepende ritmes.
Gerelateerde info uit de Muziekcentrumdatabank Les Tisserands